In navolging van het Anti Money Laundering Centre is Bureau Financieel Toezicht (BFT) in 2024 gestart met thematisch onderzoek naar risicovolle transacties van offshore vennootschappen bij notarissen. Het BFT richtte zich vooral op de aankoop en financiering van onroerend goed in Nederland door offshore-entiteiten gevestigd in risicolanden. Door alle onderzochte notarissen werd een grondig cliëntenonderzoek ingesteld en de juiste vragen gesteld over de bron van de betrokken middelen.

Het BFT heeft met behulp van informatie uit openbare bronnen en op basis van risico-indicatoren een selectie gemaakt van transacties. Een aantal van deze transacties is in het 4e kwartaal van 2024 door het BFT onderzocht door middel van informatieverzoeken aan een aantal notarissen. Bij de informatieverzoeken is onder ander gevraagd naar de risicoclassificatie van de betrokken transacties, het cliëntenonderzoek, het ingestelde onderzoek naar de herkomst van de betrokken middelen en mogelijke ongebruikelijke transacties.

Uitkomst

De bevraagde notarissen bleken in de betrokken dossiers een zorgvuldig cliëntenonderzoek te hebben ingesteld en stelde de juiste vragen over de bron van de betrokken middelen. Ook werd duidelijk uit het onderzoek dat verschillende kantoren een ander beleid hebben ten aanzien van de risicoclassificatie. Onder andere ten aanzien van het landenrisico en het brancherisico. Een aantal signalen leenden zich niet voor informatieverzoeken en zullen in de loop van 2025 bij de betreffende notarissen onderzocht worden.

Aanbevelingen

Het BFT roept op om scherp te blijven bij transacties waarbij offshore-vennootschappen betrokken zijn. “Notarissen moeten in hun functie als poortwachter goed letten op de structuur van het vennootschap, de uiteindelijk belanghebbende (UBO) achterhalen en onderzoek doen naar de bron van de betrokken middelen” zo vindt directeur van het BFT Yolanda de Groot. Om te voorkomen dat notarissen -onbedoeld- ondermijnende criminaliteit faciliteren, wordt ook aandacht besteed aan preventie. Zo hebben het BFT, Functioneel Parket van het OM, RIEC Amsterdam-Amstelland en de Koninklijke Notariële beroepsorganisatie in 2022 een handreiking opgesteld. Daarin staan praktijkvoorbeelden waarbij de notaris alert moet zijn en over moet gaan tot melden van een ongebruikelijke transactie. Hierin wordt ook antwoord gegeven op vaak gestelde vragen door notarissen over het melden van ongebruikelijke transacties. Deze handreiking biedt handelingsperspectieven en helpt notarissen hun alertheid te vergroten.

Hoog risico op witwassen

Buitenlandse (offshore) structuren vormen een groot risico op witwassen en terrorismefinanciering in Nederland. Ze bieden criminelen die geld willen witwassen mogelijkheden die – vanwege het internationale element – een eigendomsconstructie complexer maken en de opsporing ervan moeilijk. Onder meer het in Nederland aanhouden van vastgoed door offshore vennootschappen – als eigenaar of hypotheeknemer – biedt kansen voor criminelen om zo illegaal verkregen geld te investeren en het wit te wassen.

De notaris is onmisbaar voor het uitvoeren van vastgoedtransacties en het oprichten van vennootschappen. Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) heeft de notaris de plicht om klantonderzoek te doen om zo het witwassen te voorkomen. Daarbij moet de herkomst van het vermogen worden onderzocht en moeten ongebruikelijke transacties worden gemeld aan de Financial Intelligence Unit (FIU).

Anti Money Laundering Centre

Het Bureau Financieel Toezicht werkt binnen het Anti Money Laundering Centre (inter)nationaal samen met publieke en private partners als politie, OM, Belastingdienst, FIU, banken en notarissen. Deze samenwerking richt zich op het voorkomen en bestrijden van witwassen. Zo leveren we samen een bijdrage aan nationale én internationale financiële veiligheid.

—————————————————————————————————————————-

Noot

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met Bureau Financieel Toezicht.

Woordvoering Elke Kool

Telefoon: 030 – 251 69 84

bft.post@bureauft.nl

www.bureauft.nl/